En ny värld har öppnat sig!

Projekt Uppdrag Plushälsa har förändrat livet för ett stort antal människor. Att delta i någon av de drygt 130 olika hälsoaktiviteterna har ökat livslusten hos många. Flertalet deltagare vittnar också om att det ger mersmak! Steget från att göra en förändring i sin livsföring till steget att genomföra det har många barriärer. 

Bild på hela matlagnings gruppen. Framför dem står maten som de tillsammans har lagat

Britta dukar till avslutningsmiddagen i matlagningsgruppen. Alla hjälps åt, inför Allhelgonahelgen blir det ugnsstekt tupp med rödkål och klyftpotatis. I ugnen står en härligt gyllene äppelkaka som snart är färdig och Anna håller som bäst på med att vispa vaniljsåsen.

”Jag längtar till nästa träff”

– Trots att många av oss är gamla vana husmödrar, har vi här lärt oss mycket nytt om både kosthållning och knep vid tillagningen, säger Anna. Att duka fint och lägga upp maten snyggt ökar aptiten. Många av oss är ensamma, ibland står man vid diskbänken och äter, ibland kanske t.o.m. direkt ur grytan! – Här i gruppen får vi recept på rätten som vi lagar varje gång, det stimulerar till riktig matlagning hemma, säger en annan av gruppens deltagare. Vi har så roligt och maten smakar så gott när vi äter tillsammans. Jag längtar redan till nästa träff!

”Vill göra det varje dag”En grupp ur projekt plushälsa som tränar på ett gym.

Ann-Marie har fått en stroke och är rullstolsburen. – Jag är med i vattengympan, det är underbart! Från början trodde jag att jag skulle drunkna och höll mig krampaktigt fast i min assistent. Nu vågar jag gå flera meter själv i bassängen! Ledaren för gruppen är pigg och glad, musikvalet växlar beroende på rörelserna. Alla rör sig efter egen förmåga, ibland blir det full fart till rockmusik, ibland avslappningsövningar till klassiskt. – Vi har så fin kamratskap i gruppen. Flera tränande från den andra bassängen har stannat och sagt oh, vad ni verkar ha kul, det är nästan så att man skulle vilja vara med!Många av deltagarna vittnar om att krämporna försvinner när de är i vattnet.– Det känns som en befrielse. Jag önskar jag kunde göra detta varje dag!

”Jag blir lugn”

Renés starka mediciner påverkar hans vikt och hans psykiska funktionsnedsättning gör att han är en ganska ensam person. – Jag är med i promenadgruppen som går nere i Hembygdsparken. Där är så vacker natur, jag blir lugn av att promenera. Det är lättare att prata med de andra i gruppen när vi går, jag tycker att jag har fått en djupare kontakt med andra människor. Dessutom har min kondition blivit bättre och jag har nu också tagit steget till att vara med i Qi gonggruppen, berättar René stolt och hoppas att aktiviteterna skall fortsätta efter projektets slut. – Ensamheten och oron är det värsta i mitt liv. Under promenaderna blir jag lugn och mår bättre, säger han avslutningsvis.

Författare: Eva Nilgert
Ökad livskvalitet i form av nya sociala kontakter, viktnedgång, gladare humör, ökad livslust och längtan efter 

Dela sidan via: Facebook, Twitter, MySpace