Vad betyder en storregion?

Inom projektet Tankesmedjan diskuterades vad en ny storregion skulle betyda för handikapprörelsen. För några var tanken skrämmande, för andra innebar det nya möjligheter till utveckling.

Politiskt har en förening bildats för att analysera frågan om en ny storregion. I diskussionen deltar Region Skåne samt landstingen i Blekinge-, Kalmar- och Kronobergs län.Från Skanör och upp till nordligaste delarna i Kalmar län, skulle den nya regionen ha en sträckning på ca 45 mil.

Bild hur kommer att se ut när man slår ihop länen till en stor region.Hot eller möjlighet?

För en del organisationer innebar bildandet av Region Skåne och de förändringar som handikapporganisationer då fick göra stora interna strider och att de gick sargade och försvagade ur förändringarna. För dem som tog vara på möjligheterna innebar det en nytändning och att de gick stärkta ur förändringarna.

Det väsentliga

De som gick stärkta ur förändringen var de som började diskussionen kring vad som var organisationernas uppgift och vilka verksamheter som krävdes för att lösa den och möta de behov av vård och stöd som deras intressegrupper har.De som hade problem med sammanslagningen fastnade i strider om pengar, vem som skulle bli ordförande samt var ett eventuellt kansli skulle ligga.

En ny diskussion

En ny region kan bli aktuell någon gång kring 2018. För handikapprörelsen är det dags att starta den interna diskussionen. Vare sig man ser en ny region som ett hot eller en möjlighet, gäller det att göra det bästa möjliga av den. De som startar diskussionen i god tid har en bra analys att utgå från, inför de framtida förändringar som kan komma.

Gilla läget

Kommer bildandet av en ny region i södra Sverige får man anta att den har en sådan politisk förankring att den inte rubbas av ett val. För handikapprörelsen är det i så fall bara att gilla läget och se till att det ökade befolknings- och arbetsunderlaget, ger möjlighet till bildandet av nya starka organisationer.

/Lars Gustavsson

Dela sidan via: Facebook, Twitter, MySpace