Välbesökt hälsokonferens

HSO Skånes hälsokonferens lockade många deltagare från våra medlemsföreningar. Programmet innehöll inspirerande föredrag om mat och kosthållning samt olika aktiviteter som har anordnats i föreningar och inom en kommun. Björn Hellkvist höll ett mycket gripande föredrag om att inte ge upp trots en svår diagnos.

Thomas Larsson från HSO Skåne inledde dagen med att berätta om möjligheten att söka bidrag till nya hälsoaktiviteter. HSO Skåne har fått stöd från Region Skånes folkhälsoberedning och det finns fortfarande medel kvar. Vi har anordnat dagens konferens för att inspirera till ett hälsofrämjande arbete i föreningarna.

Ät dig frisk!Wolfgang Heu som talade om mat

Wolfgang Heu talade om vetenskap för köksbordet. Wolfgang har arbetat på många kända restauranger och han har haft egen restaurang i över 20 år. Han berättade om överflödets lömska baksida. 50 % av Sveriges befolkning är överviktiga, 28 % av ungdomarna och 30 % har allergier. Förr i tiden var de fattiga magra, idag är de feta istället på grund av billig skräpmat. 50 % av sjukdomarna kommer från maten. Vi äter t.ex. dubbelt så mycket salt som vi behöver. God mat smakar bättre än piller. Livets balans består av Mat, Motion och Mental hälsa.

Mingel

Valentina Kondaurova bjöd deltagarna på smakprov av nyttiga juicer. Elever från Munka Ljungby folkhögskola informerade om vad en hälsocoach arbetar med. Nina Eckeskog från Stiftelsen Skånska landskap delade ut broschyrer om tillgängliga strövområden i Skåne.

Klippans kommunPersoner från Klippan delgav hur de arbetat med hälsa

Arne Eliasson från Klippans kommun berättade om Klippans badhus som har renoverats och handikappanpassats så att alla ska kunna komma dit. Ann-Margret Ringnér från Fritidsförvaltningen har bl.a. hand om fysisk aktivitet på recept. Hon har anordnat flera aktiviteter för funktionsnedsatta och seniorer och hon har många idéer till ännu flera.Lena Landin från FUB och Pia Kjellsson från Hjälpas åt berättade om olika grupper som de har ordnat för funktionsnedsatta.

Att acceptera men aldrig resignera

Björn Hellkvist, ishockeytränare i Malmö, berättade om sin svåra tid efter att ha fått diagnosen Parkinson. Han har haft symtom av sjukdomen sedan han var 19 år men han ville inte själv inse att det var Parkinson. När han var 30 år fick han sin diagnos.

Bild på Björn Hellkvist

Efter fyra svåra år kom han äntligen till rätt läkare och fick rätt medicin. Hans filosofi är: man ska leva i nuet men man måste ha drömmar. Jobbar man tillräckligt hårt kan mirakel inträffa. Ingen annan ansvarar för ditt liv, andra kan hjälpa dig men inte ansvara. Björn säger: neurologen är min kartläsare men det är jag som styr. Man kan bara orka göra sitt bästa när man har kul. Hans råd till alla är: sluta att göra det som du inte tycker om och välj det som du älskar att göra istället.

/Annette Svensson

Dela sidan via: Facebook, Twitter, MySpace