Har respekten för mänskliga rättigheter ökat under 2020?

Tid 2020-12-03 klockan 12:00 - 13:00
Plats Digitalt
Ansvarig Funktionsrätt Sverige

Varmt välkommen till ett webbinarium där du får veta hur det går i arbetet med att genomföra rättigheterna i Funktionsrättskonventionen som 2009 trädde i kraft i Sverige.

Förra året den 3 december lanserades rapporten Respekt för rättigheter?”. Rapporten är civilsamhällets granskning av hur Sverige lever upp till funktionsrättskonventionen. 110 organisationer har ställts sig bakom rapporten, som innehåller kritik men också 134 förslag till förändringar.

 Nu ett år senare följer vi upp! Var med och ta del av vad som hänt sen rapporten lanserades och lyssna till vad som behöver göras för att rättigheterna i konventionen ska respekteras. 

Länk skickas ut dagen före webbinariet till de som anmält sig. Vi släpper in för mingel från 11.45
Webbinariet kommer att direkttextas och teckenspråkstolkas.

 Program och medverkande:
• Elisabeth Wallenius, ordförande Funktionsrätt Sverige, inleder.

• Statsråd Åsa Lindhagen sänder en inspelad hälsning.

• Ola Linder, jurist vid Independent Living Institute, redogör för Funktionsrättskonventionen i Sverige.

• Vad har hänt ett år efter att rapporten ”Respekt för rättigheter?” lanserades? Representanter från funktionsrättsrörelsen berättar. 

• Vad behöver hända? Panelsamtal med riksdagsledamöterna Pia Steensland (KD) och Rikard Larsson (S) samt Carola Gunnarsson, förste vice ordförande Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)

Moderator: Madeleine Beermann

Varmt välkommen att uppmärksamma internationella funktionsrättsdagen den 3 december med oss!  

Anmäl dig via den här länken https://funktionsratt.se/om-oss/kalendarium/webbinarium-vad-har-hant-sedan-alternativrapporten-for-hur-sverige-lever-upp-till-funktionsrattskonventionen-lanserades/

Funkisliv Utan Filter

Funkisliv utan filter

Med podden (webradio) Funkisliv utan filter vill Nätverk unga vuxna inspirera, våga sticka ut och nyansera den ofta stereotypa bilden av personer med funktionsnedsättning.

Funkisliv utan filter

Nationellt kompetenscentrum anhöriga

Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka, ska samla in och sprida kunskaper och erfarenheter inom anhörigområdet, samt stödja utvecklingsarbete och implementering av kunskaper rörande anhörigas situation.

Nationellt kompetenscentrum anhöriga

Normiologi

Nätverket Unga Vuxna har, genom sin blogg Normiologi, skapat ett nav, en plattform oberoende av tid och rum. En plats där reflektioner och tankar kring normer, mänskliga rättigheter och livets pussel får sväva fritt.

Normiologi (öppnas i nytt fönster)

ABF i Västerbotten

Funktionsrätt Västerbotten utbildnings- och informationsinsatser sker ofta i samverkan med arbetarnas bildningsförbund i Västerbotten. Såväl för interna som externa parter. Besök gärna deras hemsida via länken nedan.

ABF Västerbotten (öppnas i nytt fönster)

Rättighetscentrum i Västerbotten

Är en antidiskrimineringsbyrå som arbetar med att förebygga och motverka diskriminering och främja människors lika rättigheter och möjligheter.

Rättighetscentrum Västerbotten